8.3.2013

Hatusta vedetyt: viikko 10

Tämän viikon uutiskatsaus sisältää Yle Uutisten tekemän somekartoituksen, asiaa Google-hausta sekä Aurinkokuninkaasta, loppuratkaisun tapaus-Interfloraan sekä briiffin Facebookin tulevaan feedi-päivitykseen. Lopuksi vielä koonti Harmaiden Hattujen ensimmäisestä aktiivikuukaudesta.

Yle kartoitti Suomisomen

Yle Uutiset kartoittivat suomalaiset Twitterin käyttäjät viikolla 8 ja nyt on vuorossa loput somelaiset. Suomisomen ykkönen ei tule kenellekään yllätyksenä. Erään arvion mukaan Facebookissa on noin 2 000 000 yli 13-vuotiasta suomalaista. Suomisomen kakkonen tulee ehkä hieman yllätyksellisesti omalta maalta. Allerin omistamaan Suomi24:ään on rekisteröitynyt 1,7 miljoonaa suomalaista, joiden aktiivisuus kyseisessä palvelussa on kuintenkin erittäin vaihtelevaa. Kolmosena tulee toinen suomalainen. IRC-Galleriassa on 450 tuhatta rekisteröitynyttä käyttäjää. Maininnan ansaitsevat myös ammattilliseen osaamiseen keskittynyt Linkedin (440 000) sekä nousussa oleva Twitter (300 000). 

Katso tarkemmin Ylen somekartoituksesta täältä. 

Interfloran kunnianpalautus

Parisen viikkoa sitten Google rankaisi kovalla kädellä Britti-Interfloraa linkkien ostamisesta. Sanktiot olivat varsin rankkoja: ennen muutamilla erittäin kilpailluilla kukka-aiheisilla hakusanoilla aivan kärkeen sijoittunut Interflora häivytettiin hauista näkymättömiin. Search Engine Land raportoi nyt, että rankaisutoimista luovuttiin tämän viikon alussa, ja Interfloran sijoutkset ovat sittemmin nousseet, joskaan eivät alkuperäiselle tasolleen.

Huomioitavaa tässä asiassa on se, että teko palautti mieleen mm. BMW:n vastaavan tapauksen muutama vuosi takaperin. Googlen signaali on selvä, olipa yritys kuinka iso, sen sääntörikkomuksia ei katsota läpi sormien.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, miten 11 päivää kestänyt rangaistus vahingoitti Interfloran tulosta? Tämän tiedon julkistamista tuskin kannattaa odottaa henkeä pidellen.



Miten Google toimii?

Kuinka moni optimointipiirien ulkopuolella tietää - tai on eläessään ajatellut - miten iso G oikeastaan toimii? Google julkaisi viime viikon lopulla erinomaisen graafisen How Search Works- esityksen asiasta,  indeksoinnista aina roskanseulontaan asti. Tämän blogin lukijalle esitys tuskin antaa mitään uutta informaatiota, mutta kannattaa se silti ihmetellä läpi. Hieno.


google how search works
Tämän ja monta muuta faktaa löydät Googlen How Search Works-esityksestä.

Entä miten Google oikeasti toimii?

Kuka vielä muistaa, miten viime vuoden syksyllä netissä (taas kerran) kiersi googlehakuja arvottaville laaduntarkkailijoille tarkoitettu opas hakukoneen toiminnasta? Google julkaisi nyt samasta vuodetusta dokumentista lyhennetyn version vapaaseen levitykseen, yhtä aikaa edellisessä uutisessa käsitellyn How Search Works-esityksen kanssa.

Lataa omasi:
http://www.google.com/insidesearch/howsearchworks/assets/searchqualityevaluatorguidelines.pdf


Facebookin feediin tulossa suuri päivitys

Facebook järjesti eilen Kaliforniassa tiedotustilaisuuden tulevasta päivityksestään, jonka myötä news feedistä tulee entistä personoidumpi. FB reagoi käyttäjän tykkäyksiin ja seuloo news feedillä näytettävää aineistoa aikaisempien tykkäysten mukaan. Näin taitaa naamakirja jo nykyiselläänkin toimia, mutta merkittävintä päivityksessä onkin visuaaliset uudistukset: feedi näyttää samalta mobiilissa ja pöytäkoneissa, feedi painottaa enemmän kuvia, feedi jaotellaan useampiin osioihin ja sen toimintalogiikka ilmeisesti muistuttaa sanomalehteä. Kiinnostavaa nähdä, että minkälaisia (vasta)reaktioita tästä seuraa.

Facebookin oma sivu uudesta news feedistä.

Lisää aiheesta täältä: Hesari, The Verge & Forbes

Netistä löytyy jo tyylikäs Facebookin uudelleen visualisointi, joka on herättänyt huomiota. Kyseessä on suunnittelija Fred Nerbyn ehdotus. Voisiko tämä olla tulevan päivityksen teema? Katso alla olevasta linkistä:
http://www.creativebloq.com/facebook/new-look-facebook-1131592 

Tami ja Some yhteen soppii

"Aurinkokuningas" Juhani Tamminen on kerännyt Facebookissa vajaat 26 000 tuhatta tykkääjää kolmessa kuukaudessa (liittyi 7.1.2013). Sen enempää aiheeseen pureutumatta: loistava saavutus! Tykkääjien räjähdysmäiseen kasvuun löytyy varmasti useampia syitä mutta varmaa on se, että turkulainen sosiaaliseen mediaan erikoistunut yritys Pro Ratas on tehnyt hyvää yhteistyötä Tamin kanssa fanien löytymiseksi. Facebook-menestymisen voisi kiteyttää Tammismaisesti: tarvitaan hyvä tuote, osaavat kädet, tahtoa ja hyvä strategia. Lue Ylen uutisointi aiheesta.

Ensimmäinen kuukausi takana

Harmaat Hatut -blogi pyöräytettiin käyntiin tasan kuukausi sitten. Mukavaa on ollut, uutta ollaan opittu ja tuoretta sitältöä tehty mukavaan tahtiin. Toivottavasti sama kehitystahti jatkuu myös ensi kuussa. Meillä on myös suunnitteilla monia uudistuksia, mutta niistä enemmän sitten kun aika on kypsä.


Hieman tilastoa:
Blogissa 14 julkaistua postia
Ja yli 400 yksilöityä kävijää
Twitterissä 64 twiittiä
Ja 89 seuraajaa

Harmaat Hatut | Viikolla 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti