19.3.2013

Hakusanat: synonyymit

Varsinainen hakusanaviikko pyörähtää käyntiin synonyymien tarkastelulla. Toivottavasti tämä artikkeli tarjoaa sinulle jotain hyödyllistä ja uutta tietoa synonyymeistä! 

Hakukoneoptimoidun tekstin kirjoittamisen alkaa usein sopivien hakusanojen valitsemisella. Olet esimerkiksi kirjoittamassa tekstiä vaateliikkeen verkkosivuille ja valitset yhden alasivun hakusanaksi "miesten vaatteet". Hakusanan sijoittaminen useaan kertaan kyseiselle sivulle voi tehdä leipätekstistä varsin hankalasti luettavan ja luonnottoman tuntuisen. Mutta näin ei tarvitse käydä.

Mikäli haluat kirjoittaa helposti luettavan, sujuvan ja pitkän leipätekstin, on sinun hyvä käyttää tekstissä hakusanasi synonyymejä. 


Synonyymien käytöstä on monia hyötyjä! 

Tekstistä tulee luontevampaa, kun siinä ei jatkuvasti toisteta samaa hakusanaa. Teet tekstistäsi helposti todella tökerön, jos käytät hakusanoja liian näkyvästi. Asiakkaat kammoksuvat sivujasi, eikä Googlekaan ole mielissään.

Vältät hakusanojen liikakäytön, kun et jatkuvasti toista samaa hakusanaa. On vaikea sanoa mitään tarkkoja prosentteja, mutta Google ei katso hyvällä, jos käytät sivuillasi liian usein jotain hakusanaa. Hakukoneoptimoinnin esihistoriallisella ajalla hakusanojen ryöstöviljely saattoi parantaa sivustosi sijoituksia, mutta ne ajat ovat jo kaukana takana.

Tavoitat myös erikoisemmat haut, kun käytät useita versioita hakusanasta. Asiakkaat hakevat tuotteitasi ja palveluitasi monilla erilaisilla ja usein myös hyvin kummallisilla hakusanoilla. Kun sivultasi löytyy laaja repertuaari enemmän tai vähemmän samaa tarkoittavia sanoja, on todennäköisempää, että osut yksiin asiakkaan haun kanssa. 

Tiesitkö, että joka viides Google-haku tehdään fraasilla, jolla ei ole koskaan ennen Googlesta haettu!

Vahvistat sivusi koherenssia, kun käytät synonyymejä. Google ymmärtää sanojen semantiikkaa, kyllä, hieman jopa suomen kielessä. Google käyttää indeksoinnissaan hyödyksi ns.latenttia semanttista indeksointia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että Google tunnistaa sivujen teemoja. Sivun teema voisi "Googlen mielestä" olla esimerkiksi “miesten vaatteita käsittelevä sivu”. Google pystyy teemojen tunnistamiseen, koska se on indeksoinut valtavan määrän muitakin sivuja, joilla on ollut sana “miesten vaatteet”. Google on poiminut näiltä sivuilta yleisimpiä sanoja, jotka se on semanttisessa indeksoinnissaan liittänyt kyseiseen teemaan. Useimmiten nämä samaan teemaan kuuluvat sanat ovat synonyymejä. Kun siis käytät synonyymejä  esimerkiksi miesten vaatteet -sivullasi, Google ymmärtää sivun teeman paremmin ja arvostaa sivua enemmän. 

Synonyymien etsiminen on helppoa!

Kirjoita Googlen hakukenttään “~hakusana -hakusana”

Esimerkiksi “~vaatteet -vaatteet”

Synonyymit, google, hakutulokset, vaatteet, teemasanat
Google tunnisti vaatteet-sanan synonyymeiksi
asusteet, varusteet sekä asut.
Tämä hakutermi tarkoittaa, että “etsi vaatteet-sanan kaltaisia sanoja, mutta älä vaatteet-sanaa”.

Oma pikainen synonyymihakuni tuotti seuraavat tulokset:

Asusteet, asut, varusteet sekä pukeutuminen

Google siis tunnisti sanan "vaatteet" synonyymeiksi "asusteet", "asut" sekä "varusteet". "Pukeutuminen" ei ole varinainen synonyymi, mutta se liittyy selkeästi vaatteet-teemaan, joten Google oli liittänyt mukaan myös sen.

Muista myös, että voit tekstissäsi taivutella vaatteet-sanaa mielesi mukaan. Synonyymit tuottavat Googlelle paikka paikoin hieman ongelmia, mutta taivutusmuodot se osaa erinomaisen hyvin. 

Vieraile blogissamme myös huomenna. Uutta materiaalia hakusanoista julkaistaan pitkin viikkoa!

Harmaat Hatut | Joona 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti