18.6.2014

Miten tunnistan hyvän hakukoneoptimoijan - 5 vinkkiä!

Hakukoneoptimointi on ala, jolla toimii ja toheltaa jos jonkinlaista yrittäjää, huippuammattilaisista huijareihin. Huonona puolena alassa on ehdottomasti se, että optimointipalvelua voi tarjota kuka tahansa: mitään muodollista koulutusta tai optimointi-sertifikaattia ei suoriteta, vaan osaaminen ja tietotaito hankintaan itse yksin tai kisälliperiaattella. Tästä syystä alalle onkin etsitynyt kaikenlaisia tahoja, joista osan ainoa tavoite on nyhtää asiakkaat kuiviin ja sen jälkeen kadota olemattomiin. Onneksi alalla on tietenkin myös paljon rehellisiä toimijoita ja Suomen mittakaavassa isojakin yrityksiä, jotka tarjoavat ensiluokkaista hakukoneoptimointia. Olen listannut alle viisi teesiä, joita seuraamalla todennäköisesti löydät yrityksesi nettisivuille hyvän ja luotettavan hakukoneoptimoijan, jonka työ tuottaa hedelmiä vielä vuosienkin päästä.

1. Avoimuus

Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että mikäli sivustosi optimoija ei halua (tai osaa) kertoa, mitä toimenpiteitä sivustolle aiotaan tehdä tai on jo tehty, on toiminnassa heti lähtökohtaisesti mätää. Teesi 1: optimoinnin pitää olla täysin läpinäkyvää, ja sinun pitäisi jo lähtökohtaisesti saada sovittuina ajankohtina tietoa tehdyistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista. Mikäli optimoja ei tällaista palvelua tarjoa, vaadi sitä - sinähän hänen palkan maksat. Hakukoneoptimoinnissa ei ole mitään salaista, eikä kukaan optimoija nykyään omaa sellaista tietoa, jota ei tuhannella muulla asiantuntevalla kollegalla olisi. Sinä olet siis täysin oikeutettu saamaan tietoa kaikista hänen suorittamistaan toimenpiteistä, jotka tavalla tai toisella kohdistuvat sinun sivustoosi.

2. Realistiset lupaukset

hakukoneoptimointi, hakukoneoptimoija, google optimointi
Energiajuoma, hakukoneoptimoijan suosikkivihannes.
Hakukoneoptimojasi tuskin omistaa Googlea. Täten hän ei myöskään millään tavalla voi luvata, että jokin palvelusi tai tuotteesi löytyisi hakutuloksista hänen työnsä tuloksena varmasti ensimmäisenä. Teesi 2: Luotettava optimoija ei lupaa kuuta taivaalta - eli ykkössijaa luonnollisissa hakutuloksissa. Tylsää, mutta totta. Epäilisitkö vaikkapa sellaisen urheiluvalmentajan keinoja, joka lupaa lonkalta ja kivenkovaan inttämällä koulia mukulastasi varman keihäänheiton olympiavoittajan, lastasi näkemättä? Analogia ontuu, mutta pitää paikkansa. Minkään yrityksen millekään tuotteelle tai palvelulle ei voi luvata varmaa kärkisijoitusta. Todennäköisyyksiä löydettävyyden parantumiselle voidaan aina antaa, mutta mitään varmaa ei voida sanoa. Sijoitukset pakkaavat muutenkin muuttumaan ja heijaamaan ylös alas jopa päivätasolla, joten minkäänlaisia numeerisia sijoituspaikkoja ei mikään luotettava taho tule sinulle ikinä lupaamaan.

Itse asiassa, yhdellä tavalla varma ykkössija hakutilastoissa voidaan jopa luvata. Mutta tällöin viilataan yrittäjäparkaa isosti linssiin. Helpoin tapa on käyttää vaikkapa hakusanaa, jota kukaan muu ei käytä. Olehan siis tarkkana - tunnet itse parhaiten toimialasi ja tuotteesi tai palvelusi, joten muista kyseenalaistaa ja pyytää todisteita sille, että hakuja todellakin tehdään korvaasi oudolta kuulostavilla hakutermeillä.

3. Hinta

Optimointi ei ole lähtökohtaisesti koskaan halpaa, koska kyseessä on paljon aikaa, osaamista ja resursseja vaativa taiteen laji. Optimoinnin hinta on aina sidoksissa optimointipaketin sisältöön: pienemmällä rahalla saat käyttöösi vähemmän optimoijan aikaa kuin isommalla rahalla. Jos optimoijasi väittää tehostavansa sivustosi näkyvyyden kaikin tavoin äärimmilleen erittäin pienellä korvauksella, pyydä heti selvitys siitä, mitä kaikkea maksamallasi rahalla saa. Jos paketti todella sisältää kaiken mahdollisen, voit onnitella itseäsi loistavasta löydöstä (ja samalla kysyä, miksi kukaan myy palveluaan alle omakustannehinnan), mutta todennäköisempaa on, että jokin oleellinen komponentti palvelusta tällöin puuttuu. Luodaanko sivustolle optimoijan toimesta esimerkiksi uutta sisältöä tai sisään tulevia linkkejä? Ammattilaisen laatu näkyy näissä toimenpiteissä - ja myös maksaa. Huonolaatuista sisältöä ja huonolaatuisia linkkejä luo kuka tahansa helposti ja nopeasti, mutta laatutyötä tekevät ammattilaiset ottavat työstä sen tasoa vastaavan korvauksen. Teesi 3: Laatu näkyy, ja se myös maksaa.

4. Optimoinnin pitää olla kestävän kehityksen periaatteella tehtyä

Tätä kohtaa on optimointipalvelua ostavan ehkä vaikein hahmottaa, mutta käytännössä optimointia on kolmea eri sorttia: White hat -optimoinnissa seurataan eri hakukoneyhtiöiden guidelineja eli tehdään optimointitoimenpiteet hakukoneiden suosittelemilla tavoilla. Black hat on sen vastakohta, eli siinä pyritään saavuttamaan hakutulosten kärkisijat toiminnalla, joka sotii hakukoneiden asettamia sääntöjä vastaan. Lyhyellä aikavälillä black hat voi hyvinkin olla tehokkain optimoinnin tapa, mutta pitemmällä jänteellä se on varmin tyyli hukata sivusto kuin sivusto limboon, josta kukaan ei sitä löydä - hakukoneet kun rankaisevat sääntöjensä rikkojia näkyvyyden kaikkinaisella tuhoamisella. Välissä on gray hat -optimonti, jossa ollaan siinä rajoilla: optimointitoimet eivät ole sinänsä (vielä) laittomia, mutta eettisesti arveluttavia tai ainakin käyttäjäkokemusta huonontavia. Odotettavissa on, että ainakin sivuston laatua arvottavat hakukoneiden logaritmipäivitykset jossain vaiheessa tiputtavat gray hat -optimoidun sivustosi näkyvyyttä merkittävästi.
White hat on aikaa vievää ja ehkä lyhyellä aikajänteella joskus tehotonta, mutta pitemmällä aikavälillä ainoaa toimintaa, josta oikeasti kannattaa maksaa. White hat -optimointi kun toimii todennäköisesti vielä vuosienkin päästä jollain tasolla, siinä missä black hat voi nostaa saittisi hetkeksi kärkeen, kunnes hakukone huomaa kepulipelin ja poistaa sen indeksistä kokonaan. Sen jälkeen kukaan ei sinne enää löydä. Teesi 4: Hyvä hakukoneoptimoija käyttää keinoja, joita hakukoneyhtiöt suosittelevat.

5. Optimoija vaatii yhteistyötä taholtasi

Sinä olet oman toimialasi asiantuntija, ja mikäli sivustolle luodaan esim. uutta sisältöä, hyvän hakukoneoptimoijan pitäisi varmasti olla ainakin jossain vaiheessa kiinni sinussa kuin takiainen. Kyselemässä mitä teet. Missä teet. Mitä asiakkaat sinulta kyselevät. Mitä ongelmia toimenkuvasi ratkaisee. Onko sinulla yhteistyökumppaneita. Olisiko olemassa joku taho, joka voisi laittaa sivuillesi vievän linkin omalle kotisivulleen. Ja niin edelleen. Teesi 5: Hyvä hakukoneoptimoija ei päästä sinua helpolla. Kyllä. Sisällöntuotannossa ja linkkiprofiilin luomisessa tarvitaan mitä todennäköisimmin apuasi ainakin jollain tasolla. Ja jos optimoijasi ei ole edes pyytänyt tunnuksia sivustollesi (tai pyydä sinua lisäämään ja muuttamaan asioita siellä), voit olla varma siitä, että apinaa koijataan. Ja se apina tuijottaa sinua kylpyhuoneen peilistä.

Paljon se antaa, jotain se myös vaatii

Ja muista, kun olet löytänyt luotettavan ja osaavan hakukoneoptimoijan, anna hänen tehdä työnsä. Tiedän monta tapausta, joissa esimerkiksi ensiluokkaista ja pitkään viilattua, hakukoneoptimoitua tekstiä saksitaan tai rampautetaan siitä syystä, että asiakas ei usko omien asiakkaidensa jaksavan lukea sitä. (lue vaikka tästä, miksi tämä pelko on täysin turhaa - etenkin jos kyseessä on laadukas teksti). Tai asiakas ei usko, että Google ei lue enää meta keywordeja ja vaatii sinne lisättävän 50 hakusanaa, koska hakukoneoptimoinnin saloihin vihkiytynyt veljenpoika niin vaatii. Viisihän näitä vaan piti olla, mutta Teesi 6: liian monesti pahin uhka sivuston nousemiselle hakutilastoissa on asiakas itse. Nykyaikana hakukoneoptimointi ei tarkoita sitä, että optimoitavan sivuston laatua jotenkin heikennettäisiin - päinvastoin. Sisältö ja sen laatu on hakukoneiden algoritmeissä tänä päivänä arvotusperiaatteiden keskiössä, ja ammattitaitoinen optimoija tietää sen.

Loppuun asti tehty optimointi tuleekin mitä todennäköisimmin parantamaan paitsi sivustosi löydettävyyttä, myös sen käytettävyyttä asiakkaasi näkökulmasta. Muista, että yrityksesi nettisivuilla on tasan yksi oikea tarkoitus: parantaa kassavirtaa. Optimointi tähtää nimen omaan tähän: sijoituksesi hakutilastoissa paranevat. Tuotteita ja palveluitasi kuvaavat tekstit pitenevät ja monipuolistuvat. Sivustosi rakenne muuttuu yksinkertaisemmaksi sekä sujuvammaksi kahlata läpi. Ja niin edelleen. Jos epäröit suostua optimoijasi pyyntöihin ja ehdotuksiin, kysy itseltäsi: kumpi teistä kahdesta tietää sinun toimialastasi enemmän? Vastaus on aivan yhtä selvä kuin vastaus seuraavaan kysymykseen: kumpi teistä tietää enemmän siitä, miten toimivat nettisivut pitäisi rakentaa?

Harmaat Hatut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti