18.3.2013

Teemaviikko: kaikenkarvaiset hakusanat


Rakkaalla lapsella on monta nimeä, näin on myös hakukoneoptimoinnissa.

Hakusanat ovat olleen hakukoneoptimoinnin ytimessä sen koko historian ajan. Optimoinnin esihistoriallisella ajalla hakusanoja ja avainsanoja sullottiin sivustojen tekstit, footterit ja metatiedot täyteen. 

Sittemmin hakusanojen käyttötavat ja nimitykset ovat muuttuneet ja monistuneet. Nykyään on tärkeää tietää, mitkä hakusanat ovat brändisanoja ja mitkä asiasanoja sekä tärkeimpien hakusanojen synonyymit, teemasanat, eksperttisanat ja pidennetyt versiot eli long tail -hakusanat. 

On myös tärkeää tietää, että mitkä hakusanat ovat kilpailtuja ja millä puolestaan on helpompi päästä hakutulosten kärkeen. Eivätkä hakusanat rajoitu vain tuotteiden, palveluiden tai brändien nimikkeisiin tai kuvauksiin, vaan ulottuvat monenlaisiin ongelma-, tarve- tai toteutusfraaseihin, joita asiakkaat hakukenttään syöttävät.

Tästä kaikesta syntyy niin iso soppa, että Harmaat Hatut päätti omistaa viikon 12 hakusanoille.

Mitä ovat hakusanat?

Ennen kuin hyppäämme syvemmälle hakusanojen ihmeelliseen maailmaan, on meidän hyvä käydä lyhyesti läpi, mitä hakusanalla tarkoitetaan. Hakusana on monille tuttu käsite tietosanakirjoista, joiden laadukkuutta usein arvioidaan hakusanojen tai artikkeleiden määrän avulla. Esimerkiksi viimeinen printtiversio Encyclopædia Britannicasta sisältää noin 120 000 artikkelia ja asiaankuuluvaa hakusanaa. Hakusanat ovat siis eräänlaisia teemanimiä tai otsikoita, joiden avulla hakijan on mahdollista löytää teoksesta hakuaan vastaava artikkeli, joka tarjoaa ratkaisun hänen ongelmaansa.


sanakirja, tietosanakirja, Encyclopedia Britannica, Google, hakusanat


Perusperiaate on sama myös hakukoneissa: hakijalla on esimerkiksi jokin ongelma, johon hän miettii sopivan hakusanan, syöttää sen hakukenttään ja hyvällä onnella löytää sopivan artikkelin, joka tarjoaa ratkaisun hakijan ongelmaan.

Hakukoneet toimivat kuitenkin monella tapaa perinteisiä hakuteoksia monimutkaisemmin: hakusana on useimmiten hakufraasi, joka voi koostua hyvinkin monesta sanasta, hakusanat eivät aina ole perusmuotoisia, hakusanat voivat olla mitä tahansa artikkelin sisältämiä sanoja ja on myös mahdollista, että hakusanaa ei sellaisenaan edes löydy artikkelista, jota hakukone ehdottaa hakijalle.

Hakusanojen ja artikkelien välinen suhde on keskiössä niin tietosanakirjoissa kuin myös hakukoneissa, mutta toimintatavat vaihtelevat rajusti. Tulemme tällä viikolla valottamaan tätä ja monta muuta asiaa hakusanoista.  

Tällä viikolla kannattaa blogissamme vierailla tiheään tahtiin!

Harmaat Hatut | Joona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti